8:22 PM

PROMOSI APRIL 2014 ~~ 1 tablet Ostematrix bersamaan dengan 1 gelas susu plus 80 biji buah badam

APA PENTINGNYA BUAH BADAM kawan-kawan?

Tahukah anda badam adalah makanan seimbang dan paling tinggi khasiat di kalangan kekacang?: Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi. Contohnya, segenggam badam (35gm), dapat membekalkan 45% dari keperluan harian Vitamin E dan Manganese. 

Badam Mengurangkan Paras Kolesterol, Merendahkan Risiko Darah Tinggi dan Serangan Jantung

Satu kajian yang dijalankan di University of Toronto ke atas 27 pesakit yang mempunyai paras kolesterol yang tinggi menunjukkan pengambilan purata 74gm (2 genggam) badam setiap hari selama sebulan telah berjaya menurunkan 9.4% daripada paras kolesterol di dalam badan mereka. Nisbah LDL(kolesterol jahat)/HDL(kolesterol baik) didapati menurun sebanyak 12%. Penurunan nisbah ini menunjukkan menurunnya risiko serangan jantung (cardiovascular).

Asid folik yang terdapat di dalam badam dipercayai dapat menurunkan paras homocystein, iaitu sejenis asid amino yang boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit; dengan itu juga mengurangkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi.
34.5gm badam (segenggam) mengandungi 99mg magnesium (24.7% dari keperluan harian)serta 257mg kalium (potassium).

Magnesium berperanan melembutkan saluran darah dan dengan itu pengaliran darah, oksigen serta nutrient di dalam badan berjalan dengan elok. Kajian menunjukkan kekurangan magnesium bukan sahaja boleh menyebabkan serangan jantung, tetapi kekurangan magnesium selepas serangan jantung boleh menyebabkan kecederaan (radikal bebas) pada jantung.

Kalium adalah penting untuk sistem transmisi saraf dan otot. Ia amat penting di dalam mengawal tekanan darah serta perjalanan jantung. Pengawalan tekanan darah serta jantung menjadi lebih berkesan dengan badam kerana kandungan sodium yang rendah (hanya 0.3mg bagi setiap suku cawan badam).

Badam Menghalang Obesiti (Kegemukan): Di dalam satu kajian yang pernah disiarkan di dalam International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders, dilaporkan bahawa diet yang diperkaya dengan badam telah berjaya mengatasi masalah obesiti jauh lebih berkesan dibandingkan dengan diet berkalori rendah dari kabohidrat kompleks.

Kajian tersebut melibatkan 65 orang dewasa obes. Mereka dibahagi kepada 2 kumpulan. Kedua-dua kumpulan dibekalkan dengan diet yang sama jumlah kalori serta proteinnya.
Kumpulan pertama diberi diet berkalori rendah terdiri dari karbohaidrat kompleks. Kumpulan kedua juga diberi diet berkalori rendah yang di perkayakan dengan badam (2 genggam sehari).

Selepas 6 bulan di dapati kumpulan yang dietnya diperkaya dengan badam mengatasi kumpulan berdiet karbohaidrat dengan 64% dalam pengurangan berat badan, 56% dalam lilitan pinggang, 50% dalam pengurangan lemak.

Badam Meredakan Diabetes
: Di dalam suatu kajian yang telah disiarkan di dalam The Journal of Nutrition, badam telah ditambah kepada diet sekumpulan pengidap diabetes tahap ke-2.
Keputusan ujian menunjukkan diet dengan badam telah menurunkan glycemic response dan insulin response. Kumpulan yang mengambil diet bersama badam ini telah menunjukkan penurunan kebergantungan kepada ubatan.

Ini bermakna dengan mengambil badam, masalah diabetes dapat dikurangkan.

Badam Membantu Menghalang Batu Karang: Kajian dan pengumpulan data ke atas wanita selama 20 tahun oleh ‘Nurses’ Health Study’ menunjukkan wanita yang memakan sekurang-kurangnya 1oz (30gm) kekacang atau mentega kacang dalam seminggu mengalami penurunan 25% risiko batu karang.

Badam Menghalang Osteoporosis: Badam juga dikatakan dapat menghalang osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) mempunyai kandungan kalsium sama seperti terdapat dari 1/4 cawan susu. Kalsium amat berguna bagi menghalang osteoporosis.

Tahukah anda diet kurang kalsium boleh mecetuskan risiko barah usus?

Badam untuk Wanita Hamil: Kandungan folate yang tinggi di dalam badam amat berguna sekali bagi wanita yang sedang hamil. Folate adalah penting bagi mengelakkan dari kecacatan pada bayi ketika hamil.

Badam Mengurangkan Risiko Berbagai Penyakit: Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa beberapa jenis kekacang, terutamanya badam, dapat mengurangkan risiko barah, diabetes, nyanyok (Alzheimer’s disease) dan beberapa penyakit kronik yang lain.

Dalam satu kajian yang telah disiarkan di dalam ‘American Journal of Clinical Nutrition’, dilaporkan bahawa badam berupaya menurunkan tahap kolesterol setanding dengan kesan dari penggunaan dadah ’statin’. Kajian seterusnya pula mendedahkan bahawa badam setanding dengan dadah ’statin’ dalam mengurangkan tahap protein ‘C-reactive’ yang merosakkan ateri.

Terdapat berbagai lagi khasiat badam yang tidak dapat disiarkan di sini. Selain tinggi khasiat, badam juga mempunyai rasa yang sedap. Berbagai cara orang menggunakan badam dalam masakan; daripada snek sehinggalah kepada makanan berat. Oleh itu jadikanlah badam sebahagian daripada diet anda. Semoga anda bertambah sihat, ceria serta berbahagia.

Badam panggang digaramkan dan Badam Mentah 

Kegunaan Badam dalam Pemakanan dan Masakan

Herbst (2001) mengatakan "badam adalah rumahkuasa pemakanan." Badam kaya dengan sumber protein, vitamin B2 (riboflavin), vitamin E, copper, niacin, calcium, fiber, folic acid, magnesium, dan potassium dan sumber terbaik untuk besi (iron) dan zinc (Bender and Bender 2005; Herbst 2001). Badam juga adalah sumber vitamin B1, kaya dengan lemak monounsaturated, satu dari dua lemak “Terbaik” bertanggungjawab untuk merendahkan LDL kolestrol.

Badam ada dua jenis yang pahit dan yang manis. Badan manis dimakan secara mentah atau dipanggang, selain itu digunakan dalam masakan dan perhiasan pemakanan. Ada juga dijadikan sebagai butter badam, dimakan dengan roti.

Badam manis tidak menggandungi karbohedrat boleh dijadikan tepung untuk kek dan biskut diet rendah karbohederat untuk pesakit yang mengalami diabetes mellitus atau apa saja jenis dari glycosuria. Peyediaan biasa tepung badam , 1 cawan menggandungi 20 gram karbohederat yang mana 10gram ada lah serat pemakanan bagi jumlah berseh 10 gram karbohederat Ia menjadikan tepung badam amat digemari untuk dibuat resepi kek dan roti bagi pesakit dilarang pengambilan diet karbohederat.

Badam boleh diproses dijadikan gentian susu. Kulit selaput biji yang lembut, biji yang empuk, rasa yang enak dan warna yang lembut bila diperah menjadikan ia sesuatu yang baik untuk mereka yang ala lactose, vegans dan sebagainya

Kegunaan dalam Perubatan

Dikatakan bahawa kebaikan dari segi perubatan badam adalah termasuk meyerikan wajah, memperbaiki pegerakan makanan dalam usus dan mencegah kanser (Davis and Iwahashi 2001). Penyelidikan terkini mensabitkan memakan badam dalam pemakanan menghakiskan tahap kandungan kepekatan lipoprotein dalam darah dan memastikan tahap kerendahan kepekatan lipoprotein. (Novelli 2002; Spiller et al. 1998).

Dalam sistem perubatan Yunani dan Ayurveda, badam diterima sebagai pemakanan untuk otak dan sisitem saraf. Ia dikatakan dapat meningkat tahap kebijakasanaan dan memanjangkan hayat. Minyak badam dipanggil sebagai Roghan Badam dalam kedua dua Tibb Unani dan Ayurveda. Perahan minyak badam secara tekanan sejuk dikira sebagai merangsangkan untuk urutan dan kegunaan dalaman. Kajian terkini dari herba ayurveda melaporkan kandungan badam mempunyai anti inflammatory, membantu peningkatan ketahanan (immunity boosting), dan kesan anti keracunan hati (anti-hepatotoxicity) (Puri 2003) Edgar Cayce, seorang psychic American yang setengah tengahnya menggangap beliau sebagai bapa perubatan holistic American amat menggemar badam.

Dalam tulisan beliau, badan dicadangkan untuk penggambilan dalam setiap pemakanan. 
Diantara kebaikan badam adalah seperti berikut; 

• Bagus untuk Minda: Badam adalah sumber nutrients yang membantu perkembangan minda. Badam meningkatkan tahap intellectual yang tinggi dan dianggak sebagai makanan penting untuk tumbuhbesaran kanak kanak. Ramai ibu member badam, direndam didalam air kepada anak anak mereka setiap pagi (2-3 biji, anda juga boleh membuang kulit badam jika ia mendatangkan alahan). 

• Mengkitar kolestrol: Penggambilan badam yang berterusan membantu meningkat tahap ketinggian kepekatan lipoproteins (HDL) dan menurunkan tahap rendah kepekatan lipoprotein (LDL), dengan itu amat sesuai menggawal tahap LDL kolestrol atau digelar kolestrol jahat.

• Bagus untuk Jantung: kandungan lemak Mono-saturated, protein, dan potassium dalam badam adalah amat bagus kepada jantung. Vitamin E sebagai anti-oksida mengurangkan rasiko penyakit jantung. Kehadhiran magnesium dalam badam membantu daripada serangan jantung. Badam membantu mengurangkan tindak balas C protein (C-reactive protein)yang meyebabkan kerosakan radang artery (artery-damaging inflammation). Badam juga adalah sumber asid folic, maka ia membantu mengurangkan tahap homocystein, yang meyebabkan pembentukkan lemak plaque (fatty plaque buildup) dalam saluran arteries.

• Penjaga Kulit: Kebaikan badam dalam penjagaan kulit telah dikenali lama, dengan itu berurut dengan minyak badam amat digalakkan untuk bayi baru lahir. Susu badam dijadikan sabun bagi menambah kecantikan kulit. Untuk kulit kelihatan sehat dan segar, gunakan jumlah yang sama banyak kelopak bunga ros dan pest badam berserta krim susu disapukan kemuka setiap hari, Terapi sedemikian bukan sahaja meyuburkan kulit, tapi juga membuat kulit kelihatan berseri, lembut, dan menawan dan dapat menghilangkan kekedutan, jeragat, bintik bintik, kulit kering dan mengendur pada muka.

• Menggawal tekanan darah: Kehadhiran Potasium dalam badam membantu menggawal tekanan darah tinggi. Badam amat rendah dalam Sodium yang mana turut membantu mengimbangkan tekanan dorah,

• Menghalang Kanser: Badam memperbaiki pergerakan makanan melalui usus, dengan itu menghalang penyakit usus (colon).

• Melindungi dari diabetes: Badam membantu mengurangkan kenaikan paras gula dan paras insulin selepas makan, maka terhalang dari diabetes.

• Bagus semasa hamil: Badam mengandungi asid folic. Asid folic membantu mengurang kecacatan kehamil pada bayi (incidence of birth defects in newborn babies). Rendam badam dalam susu dan masukkan secubit saffron, diambil setiap hari

• Menggurangkan berat badan: Lemak mono-saturate yang terkandung dalam badam memuaskan selera and menghalang merasa lapar. Kajian telah membuktikan badam kaya dengan kalori rendah dan amat baik bagi mereka yang terlebeh berat dan membantu dalam menggurangkan berat badan.

• Mengelak Sembelit: Badam amat kaya dengan sarat. Seperti sarat pada makanan lain, badam membantu mengelak dari sembelit. Pastikan anda minum berlebihan air selepas memakan badam atau meminum air mawar setelah memakan badam melegakan sembelit. Jika perut merasa padat, campurkan sesudu the besar minyak badam dalam secawan susu panas dan minum.

• Menambah tenaga: Kehadhiran manganese, kopper dan riboflavin membantu dalam pembentukan tenaga.

• Rambut: Untuk botak kerana kurang menggambil berat tentang penjagaan rambut atau kerana kekurang nutrisi, sediakan ramuan dengan sesudu minyak badam, Jus buah Ebalica Officinalis dan urut pada kepala. Ramuan ini akan mengatasi keguguran rambut, menguatkan rambut, menghapus kelemumur dan rambut cepat beruban.

• Kurang darah Merah (anemia): Badam mengandungi kopper dalam bentuk organic pada kadar 1.15 mg. bagi setiap 100 gram, besi dan vitamin bertindak sebagai anasir pencepat pertumbuhan hemoglobin darah. Sediakan jumlah sama rata kismis (raisins), badam dan kacang panggang (kachang kuda) (roasted black grams) bersama susu. Campuran ini baik untuk kesihatan.

• Badam sebagai minuman tonik: bagi tumbuhbesaran kanak kanak; 3-6 biji badam derendam dalam air, setelah berpisah kulit kisar menjadi pekat, campur dengan susu, campur sesudu penuh madu dan diberi makan. Penyediaan ini menguatkan tulang kanak kanak berumur dua bulan jika diberi selalu. Badam sebagai tonik kesihatan: Penyediaan dengan mengisar badam tanpa kulit dengan susu, tambah gula atau madu dan minum.

• Lewat Baligh: Biji badam dihancur, dicampur dengan kuning telur, campurkan serbuk biji bijan dan sesudu the besar madu, dan diberi minum dengan susu.

• Mati pucuk dan Pancutan awal (premature ejaculation): Mengunyah sejumlah isi badam (almond kernels) dan kacang panggang memulihkan kakuatan shawat dan mengatasi masalah psychological

• Sakit otot: sejumlah badam minyak badam dan minyak bawang putih dicampur dan disapukan pada tempat yang sakit akan melegakan kesakitan.

NOTA:
Mereka yang bermasalah buah pinggang dan ginjal dinasihat supaya mengelak dari memakan badam.

Dapatkan Ostematrix dari Yaya dengan harga istimewa sempena promosi bulan April!
Ready stocks ALWAYS available! 
    Hubungi Yaya | SID 1072506 
    PM fb/SMS/Call/Whatsapp/WeChat | 017 360 4001

    COD area: Kuala Lumpur, Gombak, Taman Melewati, Wangsa Maju, Keramat, Ampang, Putrajaya,Cyberjaya, Cheras, Sri Rampai, Kg.Bharu, Sri Rampai, Jalan Tun Razak, Jalan Semarak, Kuala Lumpur dan lain-lain.

PERHATIAN
Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi di laman blog saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnosis atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan. 

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari doktor atau pakar kesihatan yg berkaitan serta cuba dapatkan nasihat daripada pakar sebelum mencuba.

No comments:

Post a Comment

Ready stock ALWAYS available!!

Ready stock ALWAYS available!!